Broløkke 

Præstefruen på Broløkke

Greven hjalp sin elskerinde til et par godser

En langelandsk provstinde fik en stejl social opstigning ved at holde sig meget nære venner med den lokale greve.

 

I 1732 fik Tranekær by på Langeland en ny pastor, Dines Christian Krag. Han var dermed blevet præst for øens grevefamilie, Ahlefeldterne, der boede på Tranekær Slot lige ved byen. Pastoren havde også en dejlig hustru, den 19 år yngre Christiane Krag.

På godset boede 30-årige grev Frederik Ahlefeldt og 27-årige Bertha V. Holstein. Forholdet var formentlig ikke et fornuftsægteskab, for greven havde giftet sig uden kongens samtykke. Men ak, tre år senere døde den unge grevinde.

Måske var det herefter, at greven fik øjnene op for den lokale, jævnaldrende pastorinde. Vi ved ikke, om greven og Christiane Krag var elskere, men sådan gik rygtet. Det nære forhold hjalp under alle omstændigheder pastorinden op ad den sociale rangstige.

 

Præstefruen endte som adelig herregårdsejer

I 1743 købte greven herregården Broløkke på Langelands sydlige spids. Men allerede året efter solgte han godset til pastor Dines Krag. Fem år senere døde pastoren dog. Nu var 47-årige Christiane Krag alene frue på Broløkke.

Det nære forhold til greven fortsatte, for 15 år senere hjalp han hende til skødet på nabogodset Hjortholm. Greven skulle efter sigende også have hjulpet familien op i adelsstanden under navnet von Kragenskjold.

Vi kender af gode grunde ikke til dybderne af greven og pastorindens forhold. Men en lille historie illustrerer, hvordan man i datiden så på fru von Kragenskjolds sociale opstigning.

Til julebal på Hjortholm bar en præstefrue en kostbar, skinnende silkekjole.

Værtinden, Christiane von Kragenskjold, kunne ikke dy sig for at spørge: “Hvor har de den smukke kjole fra?”

Da svarede præstefruen frækt: “Aah, den har jeg, min tro, hverken stjaalet eller horet mig til!”

Grevinde blev den evige frue af Broløkke

I 1760 giftede den 57-årige greve sig igen. Året inden havde han generhvervet sig Broløkke, og det siges, at tilbagekøbet skulle have været et plaster på såret til den kommende grevinde.

Ægteparret blev siden foreviget i malerier, der i dag stadig hænger på Broløkke. For det blev dengang besluttet, at portrætterne for evigt skulle hænge på herregården. Dermed vandt grevinden fortællingen om at være fruen på Broløkke.

 

Herregårdsfortællingerne er skrevet af Linda Corfitz.