GYLDENSTEEN SLOT

Modvind og medvind på Gyldensteen

Lykken har været lunefuld ved godsets herremænd

Mød her Birgitte Gøyes vragede forlovede, der måtte vente 30 år på en kone. Og i den anden ende af lykkebarometeret: En fransk borgersøn, der altid steg til vejrs.

 

Jesper Daa: Birgitte Gøye nægtede at gifte sig med sin forlovede

Slægterne var omkring år 1525 blevet enige om et ægteskab mellem pigen Birgitte Gøye og den ca. 33-årige Jesper Daa fra Enggård (Gyldensteens tidligere navn). Parterne havde skrevet under, og Birgitte Gøye havde modtaget hans fæstegave.

Men i 1528 sendte hun fæstegaven tilbage og meddelte, at hun aldrig ville gifte sig med ham – hun havde heller aldrig ønsket det, men havde følt sig tvunget. Tilsyneladende tog Jesper Daa ikke afvisningen ilde op. Men hvad kunne de gøre? De var lovformeligt trolovede – en bindende aftale.

Parret måtte leve videre hver for sig. Men trolovelsen låste dem, så de ikke kunne indgå ægteskaber. Til sidst skred kongen ind og fik universitetets klogeste hoveder til at undersøge sagen. Konklusion blev, at trolovelsen skulle ophæves. Begge parter var efter 15 års trolovelse frie til at gifte sig igen. Først 15 år senere, i 1554, giftede Jesper Daa sig. Næsten 30 år efter sin første trolovelse.

Jean Henri Huguetan Gyldensteen: Korkproppen kunne ikke holdes nede

I 1685 tog en fransk enke og hendes tre voksne sønner flugten, da forholdene for landets protestanter forværredes. Den ene søn hed Jean Henri Huguetan. Hans dramatiske liv førte ham fra land til land, og han endte i Danmark med den fineste adelstitel og et grevskab i sit navn.

Nogle højde- og lavpunkter fra hans omtumlede liv: Den flygtede familie slog sig ned i Holland og brødrene bankede en succesfuld boghandel og bankforretning op. De tjente styrtende på især lån til Frankrig. Men pengesagerne gik galt: Jean Henri Huguetan gik bankerot og blev forsøgt bortført af franskmændene. Herefter flygtede han til de tyske lande, hvor han giftede sig med en adelskvinde. Han blev selv adlet og udnævnt som ledende minister i et mindre hertugdømme.

Uvist hvorfor søgte den nyslåede baron i 1711 mod Danmark. Ved hoffet så man hurtigt værdien i franskmanden med den store forstand på pengesager, og han blev optaget i den danske adelsstand. Baronen købte godset Enggård på Fyn. I 1720 havde han avanceret til landets fineste adelstitel, lensgreve, og både han og godset ændrede navn til Gyldensteen. Franskmanden forblev i statens tjeneste og døde mæt af dage 85 år gammel i 1749, efter et vildere liv end de fleste.

 

Herregårdsfortællingerne er skrevet af Linda Corfitz.