Hvidkilde 

Modstandsmanden fra Hvidkilde

Arvingens sidste ord skulle lindre forældrenes tab

Natten inden sin forestående henrettelse skrev en ung sydfynsk greve et farvelbrev til sine forældre. Den 28-årige modstandsmands sidste tanker kredsede om forældrenes sorg, men også om barndomshjemmet Hvidkilde.

 

Natten til 28. marts 1945 kan høres puslen fra en celle i Vestre Fængsel i København. Modstandsmanden grev Lennart Ahlefeldt-Laurvig-Lehn samler sine “Millioner af tanker” og sætter pennen til papiret.

Kære elskede Forældre.

Nu maa I være tapre. Det frygtelige er sket. Jeg har i Dag være for en Krigsret og dømt til Døden. Jeg er selv ikke bange, naar jeg er død, er alt jo forbi, men for jeres skyld – elskede Forældre – er jeg uendelig ked af det.

Arvingen til Hvidkilde Gods på Sydfyn havde siden 1943 været stærkt involveret i modstandsbevægelsen. Han hjalp ved våbenmodtagelser og udførte sabotagemissioner. Men efter en ransagning på hans arbejdsplads i efteråret 1944, var den unge mand gået under jorden.

 

Modstandsmanden blev fanget under en razzia

Natten til 8. januar 1945 sov Lennart Ahlefeldt-Laurvig-Lehn på Det ny Missionshotel i Odense. Samme nat gik en af de berygtede Birkedal-brødre fra dansk Gestapo gennem hotellets dør. En razzia var i gang.

Lennart Ahlefeldt-Laurvig-Lehn blev pågrebet og sat i en celle i Gestapos hovedkvarter i Odense, Husmandsskolen. Her blev den unge greve afhørt, gang på gang. Men han afslørede ingen andre fra modstandsbevægelsen.

12. marts fik greven at vide, at han skulle skydes. Han blev derefter overført til Vestre Fængsel.

Arvingen tænkte på Hvidkilde til det sidste

Natten til 28. marts 1945 skriver den adelige modstandsmand afskedsbrevet. Blandt sine mange tanker er også mindet om barndomshjemmet.

Tænk aldrig at skulle se Hvidkilde mere, aldrig at gaa Tur hjemme, (…)

Han slutter brevet:

Tak for alt, allerdejligste Forældre. Husk: Hold Hovedet Højt.

Næste morgen køres han til Ryvangen, hvor han bliver skudt.

 

Herregårdsfortællingerne er skrevet af Linda Corfitz.