Jerstrup

Blodskam på Jerstrup

To konger må undersøge herremændenes sexliv

Med to generationers mellemrum svirrer rygterne om, at herremændene ikke kan holde sig fra deres svigerinder. Men undersøgelserne afslører meget mere end blodskam.

 

Et særdeles saftigt anklageskrift bliver i 1581 i al hemmelighed sømmet op på porten til Odense Slot. Kongen er i byen, og afsenderen ser sit snit til at gøre monarken opmærksom på en moralsk fordærvet sag blandt Fyns fine kredse.

Anklagen rummer tidens allerværste forbrydelser som blodskam (incest), sex uden for ægteskab og fødslen af en horeunge.

Besynderligt nok bliver hans søn, Christian 4., 60 år senere sat i en lignende situation, igen med folk fra den samme herregård, Jerstrup.

 

De anklagede flygter i første sag om blodskam

Fra 1575 er den konstant grænseoverskridende Eiler Brockenhuus blevet herre på Jerstrup.

Hans generalieblad er fyldt med alskens skandaler og uartigheder, især tidens seksualmoral tager han let på. Han er berygtet for sit samliv med bondekvinder og endda med sin hustru, før ægteskabet. Desuden svirrer vedholdende rygter om børn uden for ægteskab.

Men forargelsen bryder for alvor løs, da rygterne løber om hans forhold til svigerinden, Margrethe Rantzau, og at de har fået et barn.

Efter opslaget på slotsporten viser undersøgelser, at der er hold i anklagen. Retssagen bliver dog ikke til noget, da de anklagede flygter ud af landet. Vi kender ikke Margrethe Rantzaus videre skæbne, men Eiler Brockenhuus’ indflydelsesrige slægt får kongen til at benåde ham.

Men den fynske adelsmand er slet ikke færdig med at forfærde.

Anden sag om blodskam ender som barnemord

Brockenhuus’ barnebarn Mourids von Ascherleben overtager Jerstup i 1630. Han er gift med Ellen Gøye, som er storesøster til Sibylle Gøye. Snart florerer rygterne om, at godsejeren har fået et barn med sin unge svigerinde.

Christian 4. må nu – ligesom sin far – undersøge herskabet på Jerstrup for rygter om blodskam og horeunger.

Kongen lader de anklagede afhøre i Odense i 1635. Mourids von Ascherleben klarer frisag. Men unge frøken Sibylle Gøye erkender, at hun i al hemmelighed har født et barn på Jerstrup og derefter dræbt det. Den lille krop lagde hun i et skrin. Hun afslører ikke faderen til barnet.

Bekendelsen er en klokkeklar tilståelse af både fødsel i dølgsmål og barnemord. 24-årige Sibylle Gøye bliver halshugget i slotsgården.

 

Herregårdsfortællingerne er skrevet af Linda Corfitz.