Djævelens besøg på Kærsgaard

Fru Trolles elskede hund kostede hendes plads i Himlen

Efter at have forbrudt sig mod Vorherre ved at give sin hund en plads på kirkegården, stod godsejer Anna Trolle med en forbandelse hængende over sig.

 

I dagene op til julen i 1723 havde den lokale præst haft travlt med at slå kors for alle vinduer på herregården Kærsgaard. Sådan lyder myten i hvert fald.

Den gamle godsejer, Anna Nielsdatter Trolle, havde bestilt præsten til at holde Djævelen fra døren. Hun vidste, at hun skulle dø julenat, og hun vidste, at Fanden ville komme efter hende – hun vidste også hvorfor.

 

Den fremsynede godsejer blev fordømt

Anna Trolle havde ellers været en driftig og god godsejer, siden hun overtog Kærsgaard 48 år forinden. Hun havde oprettet en skole, og som landmand havde hun været så fremsynet, at hun sendte to bønder til de tyske egne for at lære at dyrke humle. Den indsats gjorde egnen førende inden for humleavl.

Men indsatsen vejede ikke op for hendes synd.

Anna Nielsdatter Trolle havde været så glad for sin hund, at hun ville have den begravet på kirkegården. Præsten afviste det. Men fruen insisterede. Hunden blev til sidst gravet ned i indviet jord.

Men hundegraven blev opdaget, og kæledyret blev gravet op igen. Herefter fik hunden sin egen gravhøj på Kærsgaard med et kors plantet på toppen. Højen hedder i dag Korshøj, men bliver også kaldt Hundehøj.

 

Djævelen satte vind og vejr i bevægelse

For sin brøde skulle Anna Nielsdatter Trolle ikke stige til himmels, hun skulle tages af Fanden selv. Det vidste godsejeren godt. Derfor lod hun inden den skæbnesvangre nat præsten slå korsets tegn for alle vinduerne.

Julenat begyndte træerne at ruske, da en storm rejste sig over godset. Med et brag faldt en kæmpe ask ned i taget og slog hul til fru Trolles soveværelse. Ind smuttede Djævelen og tog den gamle med sig.

Myten fortæller videre, at da tjenestefolkene næste morgen skulle se til den gamle frue, var sengen fuld af støv. I fruens kiste måtte derfor placeres sten i stedet for hendes lig.

 

Herregårdsfortællingerne er skrevet af Linda Corfitz.