Lundsgaard
Forfatteren fra Lundsgaard
Kom helt tæt på Agnes Henningsens dramatiske pigeliv
Forfatteren Agnes Henningsen flyttede som 6-årig ind i forvalterboligen på Lundsgaard. Hun havde lige mistet sin mor, og langsomt blev hendes far nedbrudt af alkohol. Hendes sidste minde fra godset blev en kærlighedsaffære med hendes farbror.
I 1941 udkom – Let gang på jorden – af 73-årige Agnes Henningsen. Hun var som forfatter berømt og berygtet for sit frisind og især for en fri seksualmoral. Bogen var første bind af hendes erindringer, yderligere syv bind fulgte. Erindringerne blev siden forfatterens mest berømte værk.
I første bind beskriver Agnes Henningsen blandt andet sit liv som barn af forvalteren på Lundsgaard i 1870’erne og 1880’erne. Her var tjenerstab og vindomsuste Storebælt med hendes elskede golde strand to minutter fra hjemmet.
Agnes Henningsen havde en priviligeret, men også meget beskyttet opvækst. De fleste bøger var hende forbudt, og hun blev skånet for informationer om voksenlivet. Hun var en naiv, altid spørgende, glad pige. Men formet af den største sorg
Først døde moderen
Da Agnes Henningsen for første gang kørte med familien ind på Lundsgaard bemærkede de den hullede vej. Det var ikke forventeligt ved lensgrevens herresæde. Men Agnes Henningsens far vidste, at den tidligere forvalter havde udpint jorden. Vejens manglende vedligehold var dermed ikke overraskende.
Med i vognen var Agnes og hendes to søstres tidligere lærerinde. Hun var dog ikke længere lærerinde, men i stedet pigernes nye mor. Dén titel blev de af faderen beordret at kalde hende. Pigernes egen livsglade mor var død i barselssengen et år forinden. Forholdet til “nye mor” blev aldrig hjerteligt.
Agnes Henningsen elskede til gengæld sin djærve far. Han kaldte hende for “Frøken Aparte.” Men ikke på en ondsindet måde – mere fordi han kaldte en spade for en spade. For ham var ærlighed den vigtigste dyd. Far og datter kunne snakke natten lang, mens de kiggede mod stjernerne i udestuen.
Så døde faderen
Men faderen elskede også flasken. Han havde et helt anker konjak, som han drak af i bægre. Hans nye kone prøvede at få ham afvænnet, men han hverken ville eller kunne. Lundsgaards udpinte jorde havde også kostet ham en formue at gøre frugtbare igen. Så han var økonimisk og legemeligt udpint, da han som 43-årig udåndede. Nu var Agnes Henningsen forældreløs. Og hendes tid på Lundsgaard forbi.
Næsten.
For hun nåede lige at forelske sig i sin 23-årige farbror, der skulle hjælpe med forvaltningen, indtil kontraktens udløb. Forelskelsen var gensidig, og han afbrød sin forlovelse med en anden. Familien blev rasende, da den fandt ud af forholdet mellem de to familiemedlemmer – og 15-årige Agnes Henningsen blev sendt på en opdragelsesanstalt.
Du kan også komme tæt på Agnes Henningsen via en rute rundt på Lundsgaard Gods med lydposter om hendes liv. Se mere på digterruter.dk.
Herregårdsfortællingerne er skrevet af Linda Corfitz.