Søbygaard

Den lille herregård på Ærø

Besværlige arveregler sendte Ærø ud i kaos

En tilfældighed i form af antallet af den lokale hertugs sønner formede Ærøs skæbne, så øen først blev sit eget lille hertugdømme for siden at blive splittet i fire – med kaos til følge.

Ærø havde i 1600-tallet 11 gode år som sit eget lille hertugdømme. Hertug Christian ledede sit lille rige fra Ærøskøbing, men han kom selvfølgelig på øens godser. Heriblandt også på Søbygaard*, som trods sin lille størrelse er beskyttet som en rigtig middelalderborg med voldgrav og vindebro.

Herregården blev bygget af Christians far, Hans den Yngre (1545-1622). Og faderens mange sønner var årsagen til, at Ærø var endt som sit eget lille hertugdømme i Slesvig. For i hertugdømmet var traditionen, at alle sønner havde ret til at arve faderen.

Disse regler skulle siden kaste Ærø ud i et morads af smugleri, sortbørshandel og generelt kaos.

 

Hertugen af Ærø nød livet

 

Christian var altså i 1622 blevet hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Ærø. Øens nye hertug havde dog det problem, at han ikke kunne få arvinger. Hvilket også var årsagen til, at han som ældste søn havde fået det undseelige hertugdømme med de små herregårde.

Ærøs hertug kunne ikke få legitime arvinger, fordi han tidligere havde været domherre ved domkapitlet i Strasbourg. Kirken havde givet ham en fed aftale om stadig at få løn af kirken, så længe han ikke giftede sig.

Øens nye hertug lod sig dog ikke hæmme af reglens intention. Han flyttede til Ærø sammen med sin husholderske, der også fik en datter. Faderen var ukendt, men mor og datter boede hos hertug Christian. Det var i øvrigt magtpåliggende for hertugen af Ærø, at denne husholderske havde det godt efter hans død, så hun arvede to gode huse i Ærøskøbing og øen Drejø.

Arve-morads brød ud på Ærø

 

Mens hertug Christian sørgede godt for sin husholderske efter sin død, kan man kan ikke sige det samme om Ærø. For da Christian døde i 1633, brød et administrativt mareridt ud på den lille ø.

Nu skulle øen opdeles i fire bidder, tre dele til hver af hertugens overlevende brødre og en del til en nevø. Opdelingen betød fire forskellige skattesystemer på øen, der var kendt for handel. Ud af det morads voksede smugleri, sortbørshandel og købstaden Ærøskøbings forfald.

*På Søbygaard vises forskellige særudstillinger fra kunstens og kulturhistoriens verden, og her afvikles klassiske koncerter hen over sommeren.

 

Herregårdsfortællingerne er skrevet af Linda Corfitz.