Ulriksholm

De uægte kongebørns slot

Frederik 5.s elskerinde skjulte sine fødsler på Ulriksholm

Slottet er opkaldt efter en af Christian 4.s uægte sønner. 100 år senere blev en anden konges faste elskerinde sendt til godset for at føde.

 

Overfor Ulriksholm Slot ligger den lokale sognekirke Kølstrup Kirke. Her har præsten den 21. juli 1749 døbt en lille pige. I den anledning skribler præsten detaljerne om lille Anna Maria Hansen ned i kirkebogen. Han noterer også faderens identitet: Frederik Hansen, skibsskriver fra Gottenborg – på langfart til Kina.

Faderens identitet er dog løgn. Faderen til den lille pige er ikke til søs. Han sidder i stedet på Christiansborg Slot i København og er såmænd Danmarks konge, Frederik 5.

 

Kongens gravide elskerinde blev skjult for hoffet

Den lille pige er barn af kongens elskerinde, kaldet Madame Hansen. Hun er kongens elskerinde gennem mindst fem år. For i løbet af fem år, når hun at føde kongen fem børn.

Men hoffet skal ikke snage for meget i monarkens uægte børn. Så når Madame Hansens mave buler tilstrækkelig meget, bliver hun sendt bort til Ulriksholm Slot for at føde.

Kongen får fire piger og en dreng med Madame Hansen, men den lille søn dør allerede efter et år. Forholdet ophører formentlig kort derefter, og Madame Hansen slår sig ned på gården Kejrup tæt på Ulriksholm.

De fire døtre bliver gift ind i det højere borgerskab og får af staten en fin portion penge med ind i deres ægteskaber. Så sent som i 1862 betaler statskassen 400 rigsbankdaler om året til Annette Ferhmann, der er barnebarn af Frederik 5. og Madame Hansen.

Slottet var en gave til Christian 4.s uægte søn

Frederik 5.s uægte døtres fine medgift blegner dog, når man ser på Ulriksholm Slot. Godset var en gave fra Christian 4. til sin uægte søn Ulrik Christian Gyldenløve.

Christian 4.s uægte børn fik efternavnet Gyldenløve. Med sin sidste elskerinde og samleverske, Vibeke Kruse, fik kongen den lovende søn, Ulrik Christian Gyldenløve. I 1645 gav kongen den 15-årige dreng godset på Østfyn. Inden gaven blev overrakt, havde kongen opført en ny smuk hovedbygning og navngivet godset efter sønnen: Ulriksholm.

Ulrik Christian Gyldenløve døde allerede som 28-årig. Inden da havde han fået sin mor bisat i Kølstrup Kirke. Kirken som 100 år efter lagde døbefont til en ny, men mere tilbagetrukket generation af uægte kongebørn.

 

Herregårdsfortællingerne er skrevet af Linda Corfitz